white

10 Sebab Perempuan Cepat Gemuk

by Pen Merah on August 31, 2012

in Sihat dan Kurus

Salam..

jenis jenis%2Bgemuk 10 Sebab Perempuan Cepat Gemuk

Kali ni aku nak berkongsi beberapa tips kenapa dan mengapa badan korang mudah gemuk dan kenapa susah sangat nak kurus macam orang lain.

Tenaga Tak Seimbang Dalam Badan

Untuk memastikan berat korang normal darisegi bmi ideal, korang perlu pastikan nilai tenaga berada pada tahap normal jugak. Seimbang bermaksud nilai kalori dan tenaga yang korang dapat berada pada kadar yang sama dengan jumlah tenaga yang dikeluarkan. Banyakkan aktiviti kurangkan pengambilan kalori ye.

Gaya Hidup Kurang Aktif

Gaya hidup ni semua orang dah tahu tapi tak boleh nak salahkan kita jugak sebab environment memainkan peranan penting tapi tapi tapi ingin aku tegaskan cuba sedaya upaya carik masa buat riadah atau senaman di hujung weekend. tak perlu setiap hari pun takpe tapi sekurangnya tetap cuba untuk amalkan hidup yang sihat.

Genetik dan Faktor Keluarga

Ekceli gemuk ni bukan semuanya berpunca dari makan sampai lebam tapi dipengaruhi jugak oleh genetik. Kalau dah lahir badan dah besar takkan nak salahkan ibu yang mengandung ye dak? Tak baik tau. Kesian mak kita pregnan bawak perut 9 bulan kita pulak sesedap rasa nak salahkan ibu. Isk! Isk! Tapi jangan pulak malas nak cuba kuruskan badan. Usaha itu penting!

 2621412268 d4f9af7def 10 Sebab Perempuan Cepat Gemuk

Faktor Kesihatan

Beberapa jenis penyakit jugak dikaitkan dengan kegemukan. Antaranya ialah hypothyroidism (kekurangan hormon tiroid di dalam tubuh), cushing syndrome dan polycstic ovarian syndrome. Kekurangan hormon tiroid di dalam tubuh akan merendahkan kadar metabolisme di dalam badan. Ini akan mengurangkan lagi nilai-nilai tenaga yang akan dikeluarkan, dan secara langsung akan meningkatkan berat badan korang.

Ubat- Ubatan

Kadang-kadang aku tak nafikan sesetengah mereka yang nak kuruskan badan sangat taksub dengan pil nak kurus. Haaa memang ada tau yang untuk kurus dan menjadi tapi tersilap ambil boleh menyebabkan antidepresi dan jugak dehydrate. Jadi, hati – hati la ye!

Faktor Emosi

Pernah dengar bila putus cinta, aiskrim 1 peti boleh habis sekelip mata? Bukan fantasi tapi realiti itulah antara aktiviti mereka yang menyebabkan badan mudah gemuk tanpa dikawal. Nasihat aku? Jaga hati daripada disakiti.

Merokok

Menurut kajian, merokok ni boleh mengurangkan berat badan disebabkan nikotin boleh meningkatkan lagi pembakaran kalori dalam badan. Haa sebab tu kalau korang perasan, mereka yang berhenti merokok selera makan memang besar. Tapi info ni bukan nak suruh korang merokok ehhh merokok menjahanamkan hidup woooo! Dengan merokok korang boleh kurus tapi bersiap sedia la untuk beli kain kafan ye. Ada berani? Hikhik.

Umur

Bila semakin tua, korang akan mula kehilangan nilai dan kuantiti otot-otot anda, lebih-lebih lagi bagi mereka yang kurang aktif. Kekurangan otot-otot secara tidak langsung akan merendahkan kadar pembakaran kalori di dalam tubuh dan seterusnya meningkatkan lagi risiko penambahan berat badan.

Mengandung

Mengandung jugak mempengaruhi kadar kegemukan korang. Ketika wanita hamil, mereka memerlukan lebih tenaga dan kalori untuk turut sama diperolehi anak mereka di dalam kandungan.

Kurang tidur

Bab kurang tidur ni aku setuju sangat. Hormon yang dikeluarkan semasa anda tidur akan mengawal kadar selera makan dan akan mengawal kadar penggunaan tenaga yang ada di dalam badan.

Contohnya, hormon insulin akan mengawal kandungan gula di dalam tubuh ketika  tidur. Apabila korang kurang mendapat tidur, jangan terkejut jika nilai kandungan tenaga dan gula yang ada di dalam tubuh berada hampir sama dengan penghidap penyakit diabetes. Sendiri mahu ingatlah ye!

Nak kurus, semuanya bergantung pada diri sendiri. Jangan ikut orang tetapkan matlamat dan berusaha sehabis boleh. Selamat mencuba!

{ 22 comments… read them below or add one }

Sally Yatiey August 31, 2012 at 1:24 pm

Oh,baru tahu.. Nice info. :)
Sally Yatiey recently posted..Lalapan!My Profile

Reply

boni kacak August 31, 2012 at 1:28 pm

pagi tadi saya terbaca satu info.. tapi tak pasti betul ke tak.. ada yang mengatakan, onani juga salah satu faktor wanita gemuk. bunyi macam kelakar, tapi bila baca pada fakta tu, kemungkinan tu pun ada juga.
boni kacak recently posted..Selamat Hari Kemerdekaan ke 55My Profile

Reply

zuan August 31, 2012 at 1:46 pm

dan kawin..hehe
zuan recently posted..> Dan Sabar Itu Separuh Dari ImanMy Profile

Reply

Anuar September 1, 2012 at 4:13 am

Terima kasih di atas perkongsian Info..

Tapi isteri saya kurus sangat2.. Jadi mungkin lepas ni Pemerah boleh tulis info tentang macamana nak naikkan berat badan wanita.. hehehe.. TQ

P/s: Saya sedang mencari 50 penaja untuk menganjurkan Pertandingan Anugerah Blog Paling Popular 2. Kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi penaja, sila (Klik Di Sini)
Anuar recently posted..Tip Lulus Peperiksaan Bertulis Pegawai Pembangunan Masyarakat S41My Profile

Reply

beckhr00y September 1, 2012 at 1:41 pm

kalau lelaki macam mana pula hehe
beckhr00y recently posted..Biodata Raheem Sterling Pemain Liverpool FCMy Profile

Reply

Ramzi September 2, 2012 at 12:21 am

Wah kalo soal faktor keluarga sangat sulit untuk diubah, temenku beratnya bisa lebih dri 100kg padahal dianya juga masih muda ni
Ramzi recently posted..Cara Merubah / Mengedit Judul Posting Blog Lebih SEO FriendlyMy Profile

Reply

wannsury September 4, 2012 at 3:55 am

hi..sy mencari info dan jumpa laman awak..wanita memang mudah gemuk,terutamanya bhgian perut kan??sy pun alami bnd yang sama jugak..memang tension la..Sampai la s jumpa produk kesihatan dan kecantikan Premium Beautiful.
jom singgah dan follow..
kita boleh berkongsi ilmu dan pendapat.
terima kasih.
http://www.wannsury.com/search/label/PREMIUM%20BEAUTIFUL

Reply

aida suzana March 31, 2013 at 1:27 am

ok ke? mcm nk ambik jugak tp….

Reply

wannsury May 31, 2013 at 3:06 am

boleh dear.. boleh bace detail n boleh try dulu…

Reply

diana October 18, 2012 at 9:00 am

samalah dengan saya, ada masalah kat perut jugak…
tengah berusaha nak kempiskan ni….

Reply

SAMSAM December 18, 2012 at 12:35 am

Masalah kat perut tu tgh mengandung la tue… berbadan dua katakn.

Reply

ain December 18, 2012 at 7:38 am

tq pen merah .. dapat tips berguna dari sini huhu
ain recently posted..Buah Pelik Di SarawakMy Profile

Reply

aida suzana March 31, 2013 at 1:25 am

mcm 2 ye….ape2 pn tq bg tip yg berguna

Reply

nora April 4, 2013 at 8:43 am

saya nak gemuk.. tapi tak dapat2 jugak.. dah mengandung, kurang tido. makan byk semua fast food.. tapi mcmni jugak. dulu masa anak dara badan saya gempal. lepas bersalin terus turun.. anak baru sorang dah 3 tahun..huhuhuhu… :-(

Reply

ewa April 5, 2013 at 10:43 am

Salam nora.if nak gemuk saya boleh tolong.add fb ewa hanafi hafizuddin. ;)

Reply

nueyazainal April 25, 2013 at 10:14 am

Jawapan nya pergi exercise . Takde jawapan lain dh. Buang duit beli produk kurus.
Kat uma pon boleh exercise dlm 15-20 minit seharipon dh ckup

Reply

ctpayong April 25, 2013 at 11:06 pm

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

السلم عليكم ورحمة الله

terima kasih kongso info.
ctpayong recently posted..senang hati – part 10 : tetapi, kali ini…My Profile

Reply

cik ayu comel April 29, 2013 at 8:50 am

thanks. nice info :)

Reply

nurul amira May 2, 2013 at 5:42 pm

good info :)

Reply

Anne Zulaiqa May 3, 2013 at 6:39 am

iyer ker…
aduhhh..kurang tidor pun satu factor???

Reply

sapel May 20, 2013 at 10:44 pm

ya memang senaman boleh kurus kan badan
tapi orang gemuk macam saya ni mana mungkin ada tenaga nak bawa badan ni ke sana sini…dah tu gila makan pula…
sejak guna shaklee saya mampu kawal selera makan… bukan lah masud kena skip meal. kena makan nasi juga… dan suplement lain buat badan saya lebih kuat… tak de rasa berat2 badan dah… sekarang dah alami penurunan drp70 kg-54 kg. dalam tempoh masa tertentu… bukan mendadak la tp ta bergantung pd produk pun…. da slim ekarang maintain je…

kalau berminat boleh saya bantu sms ke 01124069829

Reply

syue wana September 3, 2013 at 1:26 am

http://www.freevitamin.my/2013/07/kenapa-aku-tembam-lepas-start-bekerja.html
ni mungkin membantu..
kena tahu punc dan cara mengatasi

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post:

SKYBOX MURAH! MURAH! MURAH!