white

12 JENIS MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH S.A.W.

by Pen Merah on January 14, 2013

in TIps dan Petua

Salam.

BUAHAN 12 JENIS MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH S.A.W.

Kali ni aku nak berkongsi dengan korang 12 Jenis Makanan Kegemaran Rasulullah S.A.W. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah S.A.W. tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau ikut diet Rasullullah ini, korang takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

1. Barli : Bagus untuk demam jika dibuat sup.
2. Kurma : Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah sepert rumah yang tidak ada makanan.
3. Buah Tin: Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.
4. Anggur : Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut.
5. Madu: Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.
6. Tembikai (Segala Jenis): Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya.
7. Susu : Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.
8. Cendawan: Baik untuk mata, perancang keluarga.
9. Minyak Zaitun: Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.
10. Delima: Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.
11. Cuka: Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali)
12. Air: Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.
Hati yang bersih dapat melahirkan pemikiran yang waras. Maka, ‘suapkanlah’ ia dengan makanan dari sumber yang halal dan berkhasiat

{ 13 comments… read them below or add one }

Khadijah Syahiera January 14, 2013 at 3:47 pm

Betul tu….syukran sbb bg ilmu yg brgune ni…
Islamik kejap….

Reply

Muhammad Zaid bin Zahri January 14, 2013 at 3:58 pm

tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkk, kak petir menyambar lagi, nampak nye, mlm ni kak petir samabr menyambar segala komen first, hahahah

p/s : ilmu yang berguna dan bermanfaat di amalkan. Banyak lagi sebenarnye berkaitan makanan yang di ajar Rasulullah S.A.W. yang boleh diamalkan

Reply

Pen Merah January 14, 2013 at 4:15 pm

zaid, awat tempat kedua? kekekee…. laju gile kak petir.
Pen Merah recently posted..12 JENIS MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH S.A.W.My Profile

Reply

Pen Merah January 14, 2013 at 4:15 pm

lajunyeeeeeeeeeeeee weyh!
Pen Merah recently posted..12 JENIS MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH S.A.W.My Profile

Reply

Khadijah Syahiera January 14, 2013 at 4:16 pm

Hahahha….saye la pmenangnye….tetibe pulak….

Reply

meor January 14, 2013 at 4:12 pm

kurma, madu dan air pun faveret sy =)
meor recently posted..MAAFKAN AKU SEBAB TERLAMBAT SAMPAIMy Profile

Reply

Pen Merah January 14, 2013 at 4:15 pm

yeke?
Pen Merah recently posted..12 JENIS MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH S.A.W.My Profile

Reply

meor January 14, 2013 at 4:21 pm

yup betul tara tipu punya… mse konvoi dulu tu lah bekalan sy
meor recently posted..KISAH PENJUAL BURGERMy Profile

Reply

Mac Ha January 14, 2013 at 5:03 pm

Cendewan baik utk perancang keluarga??maksud ye??

Reply

Fareto January 14, 2013 at 5:28 pm

That’s why I suka baca blog Pen Merah. Penuh dengan info yang baik! :)
Fareto recently posted..Time Out!My Profile

Reply

Mama Hanim January 15, 2013 at 4:39 am

wah bagusnya info ni.. i like.. mmg selalu minum air barli lately..best..
Mama Hanim recently posted..Ibu Mengandung Mengidam Durian BelandaMy Profile

Reply

sohoque January 15, 2013 at 9:38 am

terima kasih atas sharing yg berguna ni…
sohoque recently posted..Solat Dan Terjemahannya – Applikasi Android Di Google PlayMy Profile

Reply

boni kacak January 15, 2013 at 9:55 am

saya pun nak mula amalkan makanan2 tu lah.. :)
boni kacak recently posted..Penyamun Inc. Serang Amcorp MallMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post:

SKYBOX MURAH! MURAH! MURAH!