white

Cara Mengatasi Bulu Kucing Gugur

by Pen Merah on January 27, 2012

in Kucing Saya

assalamualaikum614 Cara Mengatasi Bulu Kucing Gugur

IMG 9979 Cara Mengatasi Bulu Kucing GugurBagi korang yang suka kucing mesti mengalami masalah yang sama bulu kucing yang gugur terutama bila time dorang nak mating. Hui rumah aku tak payah cakaplaa abis sofa dengan baju melekat dengan bulu kucing. Penat woaahhh sampai satu masa aku boleh give up meyhhh. Tapi suka kucing punya pasal, semua aku layankan janji seronok bertemankan kucing.

Kali nihh aku nak bagi tips mengatasi bulu kucing yang gugur. Salah satu punca kucing gugur sebabnya hormon dorang yang nak mating. Caranya dengan sikat bulu kucing perlahan – lahan. Cara ni membantu buang bulu kucing yang mati dan mengurangkan masalah hairball. Kalau korang bela kucing Parsi, aku rasa semua tahu apa kebenda hairball tapi kucing biasa memang jarang bermasalah.

IMG 9901 Cara Mengatasi Bulu Kucing Gugur

Kerap mandikan kucing antara langkah yang tepat tapi macam aku sangatlah pemalas. Selalunya aku beli shampoo yang tak perlu guna air. Senang dan menjimatkan masa. Pemalaskan aku? Ramai jugak yang tanya aku, nak bagi makanan apa supaya bulu kucing sihat dan gemuk. Korang boleh cari makanan yang mengandungi Omega 3 Fatty Acids yang berfungsi menguatkan bulu.

P/s: Tapi kalau bulu kucing korang berterusan gugur mungkin jugak kucing korang tu tengah alergik dengan habuk dan makanan.

{ 19 comments… read them below or add one }

ekin January 27, 2012 at 8:58 am

huhu..berkesan la jugak ^_^

Reply

maya mustwany January 27, 2012 at 9:47 am

kalau teruk sanggat gugur bulu kucing means leukemia..
huhuhu
maya mustwany recently posted..SUJUD LAH KAMU..My Profile

Reply

dina January 31, 2012 at 2:33 am

owh, macam tu ker? baru tau..hu3..
sy ada 2ekor kucing, y sekor tu kalau bagi makan Friskis atau wiskes, dia mesti muntah2.terpaksa bagi makan smartheart. tapi y sekor lagi ni pulak, makan sikit jer.. bulu xpayah cakap, mesti gugur byk..hurmmm

Reply

ina April 7, 2013 at 3:09 pm

saya dah beli dh maknan kucing smartheart, tak elok makanan tuh, saya bg mkn whiskas je, elok tau.

Reply

billy April 19, 2012 at 7:09 am

sebijik mcm kucing aku…gempaksss rrrrr

Reply

fishzo October 10, 2012 at 3:35 am

IF kucing 2 baru 3bulan.. kan x boleh mandikan dulu right?
tapi bulu dia gugur n cam ada kurap kit2..
kenapa yew?

Reply

Pen Merah October 10, 2012 at 4:15 am

3 bulan dh boleh mandikan dah…

bulu gugur satunya maybe sbb dia nk mengawan xpun bru lepas bersalin..

kurap2 2 disebabkan oleh fungus..

Reply

sandra melaka November 9, 2012 at 2:49 am

sy xde masalah bulu gugur tp stiap kali sikit pasti bulu2nya melekat di sikat. tp x byk lah. adakah itu normal?

Reply

@lEyli November 18, 2012 at 3:35 am

ellOw????hMm..kUciNg syE kErAp sNgt ggUr bUlU …sblOm n slpAs mNdi msiH sMe jEr bUlU nyA ggUr…kNpe ek?….bUlU nyA xthN nk ggUr…brU bElAi kjAp trUz ggUr..cAm mnE ek nk slsAikN mslAh tU…??

Reply

eva December 30, 2012 at 7:50 am

Insyaallah I will try , sebab kucing I dye tengah mengawan , so,after bace your information baru tau, bulu dye gugur sebab dye mengawan ..btw , thanks for your information :) and one more things , so, bile kite tau bulu dye memang akan gugur bile time mengawan , what should I do,untuk stablekan keadaan tu ?

Reply

Rudy December 31, 2012 at 1:50 am

cara tbaik tukar jnis mknan diorg..whiskas/friskies xelok. (ni bkn iklan boikot yo) bnyk pwarna Dan perasa.xbnyk brg asli kt dlm mknan tu.try tukar mknan diorg.kucing aku dlu bulu gugur mcm org gile.skg da tukar mkn, beza sgt gugur die tu..mkin ok Dan mkin gemok!

Reply

Wandy April 20, 2013 at 4:29 am

Jenama yg disyorkn yg trbaek utk kucing apa ek?

Reply

Puteri Fhara Ryan February 9, 2013 at 6:15 pm

sypoo ape yg x prlu air??

Reply

Muhd hakeem April 6, 2013 at 12:12 pm

Kenapa kucing saya bulu nya masih gugur

Reply

Kayy June 28, 2013 at 4:32 am

Thanks for da info… Nak try mandikan seminggu sekali.. Tp klu mandikan mcm kesian je kat diorg…hahahahha… Skg ni mmg sdg mating.. sbb tu kot gugur… Da x mknan yg ok dr yg skg diorg mkn.. skg mkn SPORTMAN’s pride.. guni pink coklat..Baca2 guni tu da tulis omega3 … tp gugur jg.. idea’s plisss..

p/s: Saje je nk bg info.. Utk kucing jantan elakkan bg mknan berwarna.. Klu natural warna coklat tu ok… Ni pesanan dr Vet bulus ku..Sbb kucing jantan sng dpt batu karang…

Reply

sham.. August 28, 2013 at 3:17 pm

Sy pun ada mslh dgn blu kcg ggur..tp blu d still lebat wlaupun ggur..sy usap kejap pun msti ada melekat kt tpak tgn..ats sofa xpyh ckp la..setiap hri kne bersihkn..nk kta kerp mndikn xde la sgt..sbln or 2mgu skli sy mndkn…mkn pun sy bg ikn sgr or ikn spruh msk..(Rebus)..bijrn kurang sy bg..penah gk tnye kt vet..dorng suruh bg mkn scootimulsion..kcg pulak xminat..apakah saranan dn nsiht dr semua pencinta kcg…tq

Reply

Farah September 1, 2013 at 1:55 am

X jdy pon…

Reply

Zalidengkil September 30, 2013 at 8:16 am

Hmm..kalo kucing tu dah di mandulkan (baik jantan atau betina) adakah isu bulu gugur sebab nak mengawan nih timbul juga?

Reply

ika January 8, 2014 at 2:53 pm

Whiskas tinggi kandungN garam.. Boleh buat kucing kene batu karang.. Bagi makan starpro la.. Bagus utk bulu n tumbesaran kucg.. X la mahal mane compare dgn royal canin n blackwood

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post:

SKYBOX MURAH! MURAH! MURAH!