white

Cara Mengurangkan Bau Kentut Yang Busuk

by Pen Merah on April 23, 2012

in Sihat dan Kurus,TIps dan Petua

Salam..

Wahhh aku nak menaip pun dah tergelak terbahak – bahak tapi dalam hati jekla nanti kawan pelik pulak kalau aku gelak macam hantu dah tengah malam buta. Semua orang akan kentut dalam sehari cuma bau busuk atau tak, bergantung pada individu. Kali nih aku nak share cara nak mengurangkan bau kentut yang busuk. Ada ker? Jemputlah baca dulu ye!

kentut Cara Mengurangkan Bau Kentut Yang Busuk

Kentut nih merupakan  gas yang disingkirkan daripada rektum. Kentut dibawa ke rektum melalui proses peristalsis yang menyebabkan najis turun dari usus besar. Bila kentut mesti berbunyi kerana punggung tertutup ataupun disebabkan oleh getaran sfinkter dubur. Itu bahasa sains la kan.

Gas yang dibebaskan semasa kentut mempunyai bau yang kurang menyenangkan.  Bau kentut juga mengikut pemakanan kita dan mungkin disebabkan kehadiran sebilangan besar bakteria mikrofloria jugak kehadiran najis dalam rektum. Ada kes di mana mereka yang suka menghidu bau kentut sendiri mati disebabkan oleh gas yang dilepaskan. Jadi, kalau nak kentut lepas nih sila kipas laju – laju. Kahkahkah!

kentut2 Cara Mengurangkan Bau Kentut Yang Busuk

Cara nak hilangkan bau kentut adalah dengan mengambil probiotik seperti yogurt iaitu kultur hidup yang berguna dalam mengurangkan kembung perut selain mengurangkan bau tetapi tidak menukar baunya menjadi wangi. Kalau nak kentut wangi, korang mungkin boleh menggantungkan 1 botol minyak wangi di bahagian dubur.

Suplemen enzim pencernaan juga membantu mengurangkan jumlah angin yang disebabkan beberapa komponen makanan yang tidak dicerna oleh badan dan seterusnya menggalakkan tindakan mikrob dalam usus kecil dan besar. Suplemen nih korang boleh carik kat farmasi mana la tau nak kurangkan bau busuk kentut tu iaitu enzim alfa-galaktosidase, laktase, amilase, lipase, protease, sellulase, glucoamylase, invertase, pectinase, dan bromelain.

P/s: Orang kata sesapa yang kentut dengan kuat tuh adalah orang yang konfiden. Ehhh betul ker? Kahkahkah!

{ 11 comments… read them below or add one }

Terbelog April 23, 2012 at 6:40 pm

nak gantung myk wangi akt dubu la haha
Terbelog recently posted..Cara Nak Semak Jantina Laptop Atau Komputer AndaMy Profile

Reply

fasz April 24, 2012 at 8:29 am

uikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
fasz recently posted..Lagu Tentang Rasa – Astrid (OST Vanila Coklat)My Profile

Reply

zuan April 23, 2012 at 7:07 pm

heheh bagus sbrnya kentut ni..hehehe orng putih x kesah pn kentut2 ni :P
zuan recently posted..> Ready Set GO!My Profile

Reply

fasz April 24, 2012 at 8:32 am

memang ada kebaikkan pon kentut. buang angin kotor dlm bdn. huk huk
fasz recently posted..Lagu Tentang Rasa – Astrid (OST Vanila Coklat)My Profile

Reply

Dayg :) April 23, 2012 at 11:37 pm

ahahh nasib dayg xpenah kentut :P P

jemput singgah entri sayee :D D
Dayg :) recently posted..Best tak best ada kembar. :) My Profile

Reply

reen April 24, 2012 at 6:27 am

sihat ape kentut ni.hahaha.tp rs nk tgelak pun ada
reen recently posted..Wordless Wednesday 4/3/2012 -Ayat Pendinding Diri-My Profile

Reply

Nur ainin sofia bt mohd noor April 24, 2012 at 6:52 am

hehehehe~ konfiden? kentut kuat? lucu ar…
Nur ainin sofia bt mohd noor recently posted..Kenapa dengan aku ?My Profile

Reply

Madam Strawberi April 24, 2012 at 8:09 am

hahahahaha… petua yang bagus… habis perfume dalam satu hari kalau nak kentut yang wangi… :)
Madam Strawberi recently posted..Pindah tempat dahMy Profile

Reply

aisya April 24, 2012 at 2:10 pm

hahaha.. adoi2..
orang cakap kalau kentut kuat ni xbusuk.. yg busuk org yg suka kentut senyap2.. haha
aisya recently posted..Warna-warni macam Pelangi!My Profile

Reply

9n0L4 April 27, 2012 at 9:53 am

haha. tak jugak. ade je org pemalu kentut kuat. hee.
9n0L4 recently posted..BEN ASHAARI DAN BLOG AKUMy Profile

Reply

fyza hamdan February 28, 2013 at 3:21 am

hahahah , saya sebenar nye kurang faham sikit bahasa2 sains ni.. hahaha , tapi apa2 pun terbaik kak yong.. ada gak ek cara nk kurang kan bau kentut.. huhu

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post:

SKYBOX MURAH! MURAH! MURAH!