0

MY SHOPPING BAG (0 items)

    No products in the shopping bag.
0

da0e

Sebenarnya ada banyak cara boleh dilakukan bila rasa badan panas selepas makan durian, antaranya ialah #1 makan manggis dan #2 berkumur dengan air garam.

“Makan manggis selepas durian akan menyejukkan badan anda.” Itulah apa yang semua orang kata! Kaum Cina percaya bahawa raja buah-buahan ini mempunyai ciri-ciri pemanasan yang boleh menyebabkan peluh berlebihan atau boleh membuat badan sedikit demam. Untuk mengatasi ini, seseorang itu boleh memilih untuk makan manggis selepas memakan durian kerana ia dianggap mempunyai ciri-ciri penyejukan.

Melissa Lim di Low Yat Forum: “Durian adalah sangat panas apabila anda makan anda akan berasa resah sebab suhu badan anda naik. Malah, anda akan berpeluh. Jadi, apa yang perlu anda lakukan ialah selepas makan durian, pastikan anda makan manggis, hal ini kerana manggis akan menghalang suhu badan dari meningkat.

Walau bagaimanaun tiada bukti saintifik mengatakan manggis membantu mengggurangkan kepanasan. Tetapi diakui bahawa manggis mempunyai kesan yang terhad dalam menangani “kepanasan”. Jika anda mengalami panas-panas badan yang teruk selepas makan durian lebih baik ke klinik dan minta nasihat. – VIA

Apa Kata Mereka?

Lagi Topik Menarik


Buat Komen

Atas
$(document).ready(function() { $("#owl-demo").owlCarousel({ autoPlay: false, items : 5, itemsDesktop : [1199,5], itemsDesktopSmall : [979,4], itemsTablet : [770,3], itemsMobile : [480,1], pagination : false, navigation : false }); }); $(document).ready(function(){ $(window).scroll(function(){ if ($(this).scrollTop() > 100) { $('.scrollToTop').fadeIn(); } else { $('.scrollToTop').fadeOut(); } }); $('.scrollToTop').click(function(){ $('html, body').animate({scrollTop : 0},800); return false; }); }); $('a[href^=#]').click(function(){ event.preventDefault(); var target = $(this).attr('href'); if (target == '#') $('html, body').animate({scrollTop : 0}, 600); else $('html, body').animate({ scrollTop: $(target).offset().top - 100 }, 600); });