0

MY SHOPPING BAG (0 items)

    No products in the shopping bag.
0

Kena Mata Ketumbit? Ini Cara Cepat Nak Hilangkannya

ketumit

Mata kena ketumbit? Kadang-kadang memang rimas apatah lagi jika ada perkara penting ingin dilakukan seperti membuat presentation, ada event dan aktiviti seharian.

Dengan mata sakit berdenyut, sampai rasa perit dan kadang-kadang sampai demam pun ada.

Bagaimana nak hilangkan ketumbit dengan mudah dan cepat? Kalian boleh cuba kaedah ini:

Rendam kain dalam air suam dan letak dekat mata

Ambil tuala bersiah, rendamkan dalam air suam dan tekap pada mata selama 10-15 minit. Cara ini untuk mengatasi penyumbatan pada kelenjar di kelopak mata dan boleh mengurangkan rasa gatal serta mengecilkan benjolan itu.

Bawang Putih

Potong bawang putih halus-halus. Sebelum tu korang kena bersihkan mata dengan air suam dan letak bawang pada ketumbit di mata. Kenapa bawnag putih? Bawang putih mengandungi zat anti bakteria yang boleh menyembuhkan masalah mata ketumbit.

Dauh Sirih

Ambil beberapa helai daun sirih dan rebus hingga mendidih. Bila dah siap mendidih, korang angkat daun sirih tersebut dan perah. Guna air perahan tadi untuk bersihkan mata yang ketumbit.

Antibiotik

Penggunaan antibiotik penting untuk merawat dan letakkan ke dalam mata untuk menghapuskan kuman dan bakteria.

Untuk info, sekiranya mata masih tidak baik dan sudah demam malah bernanah, disarankan segera berjumpa dengan doktor untuk rawatan lanjut. -PENMERAHDOTCOM

Apa Kata Mereka?

Lagi Topik Menarik


Buat Komen

Atas
$(document).ready(function() { $("#owl-demo").owlCarousel({ autoPlay: false, items : 5, itemsDesktop : [1199,5], itemsDesktopSmall : [979,4], itemsTablet : [770,3], itemsMobile : [480,1], pagination : false, navigation : false }); }); $(document).ready(function(){ $(window).scroll(function(){ if ($(this).scrollTop() > 100) { $('.scrollToTop').fadeIn(); } else { $('.scrollToTop').fadeOut(); } }); $('.scrollToTop').click(function(){ $('html, body').animate({scrollTop : 0},800); return false; }); }); $('a[href^=#]').click(function(){ event.preventDefault(); var target = $(this).attr('href'); if (target == '#') $('html, body').animate({scrollTop : 0}, 600); else $('html, body').animate({ scrollTop: $(target).offset().top - 100 }, 600); });