0

MY SHOPPING BAG (0 items)

    No products in the shopping bag.
0

Bagaimana Suami Ini Melembutkan Isterinya? Ini Jawapannya

lrmbut

Dalam keluarga, memang ada jenis isteri yang keras kepala, degil dan suka melawan.

Ramai kaum lelaki yang ingin mengetahui cara menangani jika berkahwin dengan isteri yang bersikap sedemikian.

Ini perkongsian dari seorang lelaki bernama Rafie.

Jom baca:

Pandangan Rafie Ramli

Isteri keras kepala ni tak ramai, tapi banyak.

Mereka tegas dengan keputusan. Tidak mudah mengikut hasutan orang lain.. Itulah isteri saya yang dicintai.

Cuma apa yang perlu suami lakukan bila isteri seorang Garang dan keras kepala?

Perkahwinan saya masih baru nak masuk 6 tahun.

Di awal perkahwinan, Isteri saya, seorang yang keras kepala. Degil dan tegas.

Saya juga cepat melenting bila tak kena gaya. Tapi Bila bergaduh kecil atau besar, saya akan mengambil peranan, turunkan ego, diam, dengar dan pendam.

Untuk berdiam, saya selalu percaya, apa yang saya cakap atau balas pasti akan lebih mengeruhkan. Mengaku salah walaupun kita rasa kita betul adalah yg terbaik. Perempuan ni mesti nak menang! Fakta mereka berjela. Kita takkan menang lawan mereka.

Layankan aja….

Suami kena ingat, kita bukan perempuan. Kita takkan memahami mereka, benda yg kita rasa kecil, tapi sentiasa besar di hati mereka.

Mengikut ego dan melawan mereka ketika ini sangat tidak relevan.

Saya bersabar untuk beberapa ketika dan hasilnya sangat baik. Isteri saya berubah dan semakin berubah.

Sekarang, Kalau bergaduh saya masih kena mengalah, tapi kami jarang bergaduh besar. Sebab dah malas berperang.

Tapi kalau berperang sekejap aja..

Sehingga beberapa jam selepas perang, biasanya Fel (isteri) akan mula tenang. Yang saya selalu perasan dia selalu solat bila marah. Dan yang buat saya kalah, bila mendengar dia merintih, menangis didalam doa.

Bila dalam keadaan tenang ini, wanita tegas pon akan mula menyalahkan diri sendiri dan meminta maaf kerana tidak menjadi isteri solehah. Tidak menjadi ibu mithali. Dia akan datang dan meminta maaf.

Waktu ini suami perlu turunkan lagi ego ke lantai, jangan pula kita mengiakan isteri atau menghentam kembali, teruskan juga meminta maaf .

Alhamdulillah, its works every time. Dan besoknya, hadiahkan sesuatu. Apa shj yg kita rasa mampu. Mitos ‘perempuan merajuk sebab mahu dipujuk’ itu sebenarnya wujud. Isteri saya kalau hadiah dia makanan pun dah seronok.

Beli ikut kemampuan.

Kenapa saya perlu mengalah? Sedangkan saya lelaki dan pemimpin?

Tak ada egokah saya ini?

Sebagai suami, saya selalu ingat segala pengorbanan yang Fel dah buat selama ini. Betapa dia berkorban sejak dari mula berkenalan, kami kahwin ketika masih muda remaja, dia seorang yg aggresive, popular, suka shopping, trendy, gila make up.

Tapi lepas berkahwin dia tinggalkan semua sehingga dia berubah menjadi apa yang dia dah jadi sekarang.

Kadang-kadang saya rasa tak boleh jadi sekuat dia kalau saya berada di tempatnya.

Bila mengenangkan dia sanggup berpindah ke Baling yang agak terpencil, takda kawan-kawan, bersedia menerima keluarga serta kawan-kawan dy seadanya dalam hidup dia, saya rasa tidak layak untuk saya kecewakan perasaan dia.

Sebab itu saya banyak mengalah sebab saya tahu jiwa dia memberontak tapi demi kasih kepada keluarga dia bertahan, jadi dia menjadi cepat marah dan tertekan.

Lama-lama, bila dah biasa dgn hidup baru saya nampak dia lebih tenang.

Sekarang, bila dia struggle dengan selera makan dan diet dia tapi dalam masa yang sama dia perlukan tenaga untuk menyusukan anak anak pon saya dah cukup terkesan.

Adakah boleh saya sesabar isteri dan sekuat dia ?

Dengan pengorbanan mereka, rasanya tidak layak untuk para suami sakitkan hati isteri walaupun sikit.

Allah Allah, alhamdulillah untuk tempoh perkahwinan ini. Ianya satu proses tarbiah yang baik untuk kami suami isteri.

Saya bukan suami yang baik, tapi saya mahu isteri yang baik. Maka saya berusaha menjadi baik. Rumahtangga itu dibina atas dasar mahu memberi yang terbaik.

Pilih untuk terus setia dan bersabar. Kita pasti Menang, ikhlas dari suami yang acah-acah sweet. Hahaha!

#rafieramli

Itulah sedikit pandangan dari saudara Rafie. Semoga hubungan suami isteri dapat dijaga dengan baik. InsyaAllah. -PENMERAHDOTCOM

Apa Kata Mereka?

Lagi Topik Menarik


Buat Komen

Atas
$(document).ready(function() { $("#owl-demo").owlCarousel({ autoPlay: false, items : 5, itemsDesktop : [1199,5], itemsDesktopSmall : [979,4], itemsTablet : [770,3], itemsMobile : [480,1], pagination : false, navigation : false }); }); $(document).ready(function(){ $(window).scroll(function(){ if ($(this).scrollTop() > 100) { $('.scrollToTop').fadeIn(); } else { $('.scrollToTop').fadeOut(); } }); $('.scrollToTop').click(function(){ $('html, body').animate({scrollTop : 0},800); return false; }); }); $('a[href^=#]').click(function(){ event.preventDefault(); var target = $(this).attr('href'); if (target == '#') $('html, body').animate({scrollTop : 0}, 600); else $('html, body').animate({ scrollTop: $(target).offset().top - 100 }, 600); });