0

MY SHOPPING BAG (0 items)

    No products in the shopping bag.
0

Salam.

Minggu depan bermulanya kita semua sebagai umat islam untuk berpuasa selama sebulan. Mesti korang mula cari niat berpuasa, doa buka puasa dan doa selepas buka puasa kan?Kat sini aku share dengan korang semua.

Niat Puasa Sebulan

niat puasa ramadhan sebulan Lafaz Niat Puasa Ramadhan Serta Doa Berbuka Puasa

Niat puasa ganti / puasa qada’ dalam rumi :

نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى

 
Nawaitu sauma ghodin an’ qada’e fardhu ramadhona lillahi taala

*sebut qada’ – e , macam sebut ‘an adae’ dalam niat puasa di bulan ramadhan .

*ramadona – dho adalah huruf dod – sebut d (dengan lidah menyentuh lelangit)

Maksud : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala

Doa Berbuka Puasa

Allahumma laka shumtu wa bika amantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin

Maksud:
Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.
Jika ramai-ramai : ganti ‘tu kepada ‘na’ (ganti saya kepada kami )
 
Allahumma laka shumna wa bika amanna wa ‘alaa rizqika aftharna birahmatika ya arhamarrohimin
Ertinya:
Ya Allah bagi Engkau kami berpuasa dan dengan Engkau beriman kami dengan rezeki Engkau kami berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.
Doa Selepas Berbuka Puasa
Maksud:
Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.

Sebaik-baik doa berbuka puasa ialah doa yang diwariskan oleh Nabi kepada umatnya. Ketika berbuka puasa Nabi membaca,

“Telah hilang rasa haus dan telah basah segala urat, semoga kami tetap berpahala, insya Allah”. (Hasan, Hadis Abu Dawud, Daruqutni dan Al-Hakim)

Apa Kata Mereka?

Lagi Topik Menarik


Buat Komen

Atas
$(document).ready(function() { $("#owl-demo").owlCarousel({ autoPlay: false, items : 5, itemsDesktop : [1199,5], itemsDesktopSmall : [979,4], itemsTablet : [770,3], itemsMobile : [480,1], pagination : false, navigation : false }); }); $(document).ready(function(){ $(window).scroll(function(){ if ($(this).scrollTop() > 100) { $('.scrollToTop').fadeIn(); } else { $('.scrollToTop').fadeOut(); } }); $('.scrollToTop').click(function(){ $('html, body').animate({scrollTop : 0},800); return false; }); }); $('a[href^=#]').click(function(){ event.preventDefault(); var target = $(this).attr('href'); if (target == '#') $('html, body').animate({scrollTop : 0}, 600); else $('html, body').animate({ scrollTop: $(target).offset().top - 100 }, 600); });