white

Petua menghilangkan ketuat

by Pen Merah on January 29, 2012

in TIps dan Petua

 

assalamualaikum619  Petua menghilangkan ketuat

Sebut aje ketuat mesti kawan – kawan aku buat muka pelik takpun dengan nada pelik ”whaatttt de hell is ketuat”.. Ceceee buat tanye pulak kan?  Ketuat disebabkan virus Human Papilloma (HPV) dan boleh merebak melalui sentuhan. Tapi kali ni aku share petua menghilangkan ketuat untuk korang.

  Petua menghilangkan ketuat

Ada beberapa jenis ketuat antaranya ketuat biasa yang kerap muncul di jari, tangan, lutut dan siku. Biasanya bersaiz kecil, keras pada sifatnya dan berwarna perang pudar. Permukaan biasa menyerupai kubis bunga dan ada bintik-bintik hitam kecil di dalamnya. Mesti korang tengah cuba membayangkan rupa ketuat ni kan? 

  • Bancuh abu ubat nyamuk dengan air. Sapukan pada ketuat setiap hari sehingga hilang
  • Sapukan sedikit kapur sirih pada bahagian ditumbuhi ketuat. Biarkan kering beberapa minit dan jangan dibersihkan. Biasanya ketuat tanggal dengan sendiri tanpa rasa pedih dan meninggalkan parut
  • Ketika memasak dan menggoreng ikan, celupkan lidi atau batang sate ke dalam minyak panas, kemudian titiskan pada ketuat. Lakukan beberapa kali hingga ketuat hilang
  • Sapukan getah dari pelepah betik yang dipetik terus dari pokoknya ke atas ketuat hingga kering. Lakukan beberapa kali hingga ketuat hilang dan gugur sendiri
  • Tumbuk lumat empat helai daun kesum kemudian campurkan dengan sedikit garam halus. Sapukan campuran ini pada ketuat

{ 5 comments… read them below or add one }

majirashid January 29, 2012 at 9:38 am

berguna nie…
majirashid recently posted..Meluat tengok pompuan pakai tudung niMy Profile

Reply

ainaamy January 29, 2012 at 10:28 am

saya pun ada dekat kaki . lama dah . dua tahun kot . tapi tak sakit buat taktau je . hhe
ainaamy recently posted..awak pakai gambar saya , saya pakai gambar awak . ok ?My Profile

Reply

Fyzal January 29, 2012 at 12:14 pm

antara kelima-lima petua kat atas tu, mana satu paling cepat bagi kesan?
Fyzal recently posted..World: Mengurus Pengkebumian Sebagai KarierMy Profile

Reply

Tasha May 5, 2012 at 6:46 pm

cmna kalau ketuat d kepala?xpe ke?

Reply

hanna May 25, 2012 at 9:51 pm

sy de ketuat kt idung…mcm mne nk ilangkan????sy malu nk berdepan gan owg ramai d sebab kan ketuat kat idung…

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post:

SKYBOX MURAH! MURAH! MURAH!