white

Punca Gemuk Air?

by Pen Merah on October 20, 2011

in Sihat dan Kurus

 

Waaachaaa..

Woaaahhh punca gemuk? Lagi – lagi gemuk tapi kali ini aku nak share punca gemuk air. Setiap kali aku tanya kawan – kawan yang nak kurus mesti dorang sarankan diet atkin tapi aku buat – buat paham walaupun harem tak tahu diet apa kebenda. Muahahahaa.

lemak+perut Punca Gemuk Air?

Selalunya orang selalu salah faham pasal Gemuk Air. Ada yang fikir gemuk air disebabkan minum air yang terlampau dan aku sendiri pun pernah fikir macam tu. haha! Sebenarnya gemuk air ini disebabkan oleh water retention yang terjadi akibat menses (period) tapi cuma sementara aje. Konon – kononnya bila sebut gemuk air mesti semuanya disebabkan oleh AIR. Berlagak pandai sangat sudahnya jadi kera sumbang. haha!

air dan prosentasenya1 Punca Gemuk Air?

Satu sebab lagi adalah too much garam dalam badan korang dan sangat obvious pada mereka yang suka makan masin dan masam. Nak kurus, makanan yang masam korang kena elakkan tau. Bila kita makan makanan masam, ia menghalang penyerapan air ke dalam sel badan dan badan korang mula begins to retain the water. Wohoooooo. Bahaya tuhhh! Alaahhhh kalau suka gemuk, makan aje banyak – banyak takde hal punya. Muahahahaa.

Lastly and worst thing, bila kita banyak visceral fat n cholesterol, lagi senang nak dapat water retention. Bila dah banyak Visceral fat, kita dah start developing hypertension. Hypertension boleh berpunca daripada too much fluid (cecair) di dalam pembuluh darah ATAUPUN terlampau banyak cecair yang berlebihan di dalam pembuluh darah meaning its vice versa. Blood pressure measures the force of blood against the walls of your blood vessels, lama kelamaan dia jadiklaaa hypertension. Oppss terlebih sains pulak. huhu!

Itulah sebenarnya yang orang duk sebuk kata gemuk air without memahami apa sebenarnya maksud istilah tu. Eceh macam la dulu aku tau sangat. Muahahahaaaa. Enjoy!

{ 51 comments… read them below or add one }

azam October 20, 2011 at 5:41 am

:) yeke…..saya suka masam…xgemok jugak pun…hehehe
azam recently posted..Kuang Kelabu – Polyplectron bicalcaratumMy Profile

Reply

einz October 31, 2011 at 3:51 pm

suke masam juga~
einz recently posted..:::bicara cik labu dan cik pisau:::My Profile

Reply

AZFARAH November 4, 2011 at 12:14 pm

azfa tak suke..dats y azfa kurus bebeno..
AZFARAH recently posted..SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!My Profile

Reply

ch000tz October 20, 2011 at 5:58 am

gi kasi sedut itu air hehehe :twisted: :roll: :razz:
ch000tz recently posted..…rasa yang kian sebu & membekuMy Profile

Reply

AZFARAH November 4, 2011 at 12:18 pm

nak sedut gune ape ye?
AZFARAH recently posted..SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!My Profile

Reply

Pojiepooh October 20, 2011 at 6:20 am

Owhhhh baru ku tau..
Thanks for sharing PM :)
Pojiepooh recently posted..Sneak Peak; Paranormal Activity 3 #PA3My Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:03 pm

hahaha…ingat PM Prime Minister td…lupa lak,,,pen merah….sbb da bese panggil cpm…muahaha….
einz recently posted..ehem…menanti follower yg ke-200….My Profile

Reply

AZFARAH November 4, 2011 at 12:21 pm

mule2 azfa pun pk mcm tu..haha..terlupe secara tak sengaja..
AZFARAH recently posted..SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!My Profile

Reply

farra-eng October 20, 2011 at 6:47 am

tu lah sy pun baru tau

Reply

sis92 October 20, 2011 at 6:49 am

wuu suka mkn jerukla tu pasal la debab kot haha :oops:
sis92 recently posted..Senarai bloglist cutie mutie :) My Profile

Reply

AZFARAH November 4, 2011 at 12:24 pm

mungkin jugak tu..
AZFARAH recently posted..SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!My Profile

Reply

farah izwani October 20, 2011 at 7:27 am

saya peminat masam.
masin tidak.
tapi keding je. wuuu
farah izwani recently posted..SPONTANEOUS THURSDAY # 13My Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:23 pm

ikut badan masing2 kot~
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

AZFARAH November 4, 2011 at 12:27 pm

maybe gemuk tu ade banyak punca..
AZFARAH recently posted..SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!My Profile

Reply

TaufiqNazli October 20, 2011 at 1:41 pm

Tak kira, aku nak makan Asam jugak. HAHAHA :mrgreen:

Reply

einz November 1, 2011 at 12:14 pm

heee….degil yer…t cpm cubit…hahaha…memandai jep aku…haha
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

AZFARAH November 4, 2011 at 12:30 pm

ye2..makan lah…tak halang pun.
AZFARAH recently posted..SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!My Profile

Reply

maya_mustwany October 20, 2011 at 6:41 pm

thanks pen merah.ha3 baru ku tahu..he2 :grin:

Reply

fiezah91 October 22, 2011 at 6:31 am

aha, baru aku tau dah satu lagik, bukan ko sorang je fikir gemuk air tu disebabkan banyak minum air.aku pun fikir macam tu.muakaka.
fiezah91 recently posted..review blog merekaMy Profile

Reply

AZFARAH November 4, 2011 at 12:33 pm

azfa pun fikir cenggitu dulu ..haha
AZFARAH recently posted..SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!My Profile

Reply

yana October 22, 2011 at 1:40 pm

diet atkin memang bagus la kak:) really berkesan..ni ade link blog yg cite pasal diet atkin.heee http://www.taknakgemuk.com/
yana recently posted..25 Things Random Giveaway by Penmerah.com : HADIAH SEMUAA BEST GILAAA!My Profile

Reply

einz October 31, 2011 at 3:53 pm

owh….bagus yer….thanks sharing~
einz recently posted..:::bicara cik labu dan cik pisau:::My Profile

Reply

AZFARAH November 4, 2011 at 12:36 pm

website untuk “taknak kurus” ade tak?
AZFARAH recently posted..SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!My Profile

Reply

tiefazatie October 23, 2011 at 8:34 pm

owh..so xleh mkn masam2 la eh..
tiefazatie recently posted..at last..im lucky with twinscraftlife..=)My Profile

Reply

AZFARAH November 4, 2011 at 12:38 pm
nyssa October 24, 2011 at 1:55 pm

xbuley mkn msam ?
err…rmai owg kate mkn msam2 elok utk buang lmak..baru taw ni..tq info
nyssa recently posted..JOM JOIN KEMPEN TINGKATKAN JUMLAH FOLLOWERSMy Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:17 pm

tp jgn lupa…masam2 pun tak bagus untuk ingatan….lau nak menghafaz ne elakkan makanan yg masam2…
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

AcidFlynN Wraith The CoCooN November 1, 2011 at 3:52 pm

selain dari benda masam2, organ2 dalam jugak tak elok di makan utk ingatan atau hafazan kan kan
AcidFlynN Wraith The CoCooN recently posted..::Malaysia’s Most Haunted::My Profile

Reply

AZFARAH November 4, 2011 at 12:40 pm

yg azfa tahu,makan masam untuk elakkan muntah..haha
AZFARAH recently posted..SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!My Profile

Reply

Syai Razali October 25, 2011 at 5:51 pm

orang kate xelok minum air 2 jam before nak tido.
hmm.

tapi time2 tu la doktor selalu suruh makan ubat semua.
camne tu?

hmmm

Reply

AZFARAH November 4, 2011 at 12:45 pm

bedal je ikut cakap doktor..dia lebih tahu..
AZFARAH recently posted..SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!My Profile

Reply

myravea October 26, 2011 at 9:24 pm

Kehkeh..kera sumbang rupanya myra..Engatkan memang gemuk disebabkan oleh faktor air..ceh, tipah tertipu selama ini :lol:
myravea recently posted..Seharian bersama blogger famous CIK EPAL!My Profile

Reply

kakngah October 27, 2011 at 2:23 am

aku sekarang tengah gemok sebab ada baby dalam perut kehkehkeh!!!
kakngah recently posted..wordless wednesday ; Braxton Hick – false alarm!My Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:20 pm

hahaha…kakngah mmg lucu….tu buatan owg kan kakngah…heee
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

AcidFlynN Wraith The CoCooN November 1, 2011 at 3:51 pm

tu bukan gemuk, tu makan terlampau kenyang sampai 9 bulan suda hahahah
AcidFlynN Wraith The CoCooN recently posted..::Malaysia’s Most Haunted::My Profile

Reply

AZFARAH November 4, 2011 at 12:46 pm

itu gemuk lain lah..takde sape kisah..
AZFARAH recently posted..SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!My Profile

Reply

budak awesome October 28, 2011 at 4:39 am

nak tahu samada gemuk air atau gemuk daging macam mana pulak eh ? ada orang cakap kalau kaki kembang semacam tu, gemuk air. taktahu la betul ke tak.
budak awesome recently posted..25 Things Random Giveaway by Penmerah.comMy Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:20 pm

heee…ada ea??wow~
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

AcidFlynN Wraith The CoCooN November 1, 2011 at 3:51 pm

gemuk daging? biar betol? first time dengar lak gemuk daging hahahha
AcidFlynN Wraith The CoCooN recently posted..::Malaysia’s Most Haunted::My Profile

Reply

farafabulous October 28, 2011 at 8:26 am

huh?? ade jugak ea..
farafabulous recently posted..Wish Farah Huda Izzati Dapat A in MathematicsMy Profile

Reply

Cik Bunny October 31, 2011 at 5:21 am

cik bunny ade tengok citer London Management pasal gemuk air
Cik Bunny recently posted..Segmen Cik Bunny : Jom Blogwalking!My Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:21 pm

siyes??hee….bagus nye cik bunny ni…rajin~
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

Cik Bunny October 31, 2011 at 5:22 am

kalo nak kurangkan gemuk air, senang cite. gi je London management kompem masalah gemuk air hilap sekelip mata..muahahaha
Cik Bunny recently posted..Segmen Cik Bunny : Jom Blogwalking!My Profile

Reply

einz October 31, 2011 at 3:57 pm

wuargh….duet jep la probs nye ye tak???hehehe….
einz recently posted..:::bicara cik labu dan cik pisau:::My Profile

Reply

awan November 1, 2011 at 11:50 am

oww.. kiranya sy ni gemuk air la. hhehhee
awan recently posted..Sup Sayur CampurMy Profile

Reply

AcidFlynN Wraith The CoCooN November 1, 2011 at 3:50 pm

er mana tau ni? hahahah
AcidFlynN Wraith The CoCooN recently posted..::Bunga Poppies Pada Jersi::Premier League::My Profile

Reply

AcidFlynN Wraith The CoCooN November 1, 2011 at 3:50 pm

dah paham part gemuk air.. gemuk angin ada ke? atau gemuk apa lagi yang ada? ada macam2 terma ke? nak tahu sangat ni heheh
AcidFlynN Wraith The CoCooN recently posted..::Kalau Rumah Korang Berhantu?::Mana Nak Lari?::My Profile

Reply

Kieym November 3, 2011 at 6:41 pm

Lol lawak lah baca post ni XD

Reply

AZFARAH November 4, 2011 at 12:08 pm

oh..patut la azfa kurus n tak gemuk2!azfa paling tak suke makan bende masam!now i know why i never been fat!haha
AZFARAH recently posted..SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!My Profile

Reply

Wanie November 10, 2011 at 3:56 pm

gemok air pn ade..huhu
Wanie recently posted..Segmen Fathiah Tak Jumpa BlogMy Profile

Reply

Raymie September 17, 2012 at 7:21 am

hai… saja nak kongsi klu lah berminat…
kekadang seseorg tu bila timbang bukan berat klu cek BML mmg dah padan dah…
tapi badan mcm besar juga… semua tu mungkin sbb lemak yg masih belum boleh dikurang kan… maklumlah kebanyakan kita memang kurang gemar bersenam…
klu nak tahu cara utk kurangkan lemak dalam badan boleh lah htr email kepada saya di ceo.worldone@gmail.com mudah dan berkesan.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post:

SKYBOX MURAH! MURAH! MURAH!