0

MY SHOPPING BAG (0 items)

    No products in the shopping bag.
0

Salam.

Dua tiga hari ni kerajinan tetiba muncul untuk melawat blog – blog yang best. Banyak gila blog baru yang muncul sampaikan jenuh aku nak mengadap tapi apa pun blog wajib kompen takkan terlepas dari mata walaupun sehari. Macam sehari tak makan nasi ha gitu laa umpamanya. Eceeeeeee setiap orang ada blog yang suka dibaca setiap hari ye dak. Opps terlari topik! Tadi terjumpa info yang aku baru tahu jadi nak kongsi dengan korang ‘Cara Nak Tahu Telur Segar’.

Aku ni memang tak masuk dapur bab-bab telur memang kureng sikit! kekeke! Cara nak tahu telur segar rupanya senang jek dengan rendam telur dalam air. Bagusnya nanti bila nak masak haaaa dah boleh kurangkan risiko terkena jangkitan. Okay, lepas telur tu direndam cara seterusnya ditentukan dengan tengok kedudukan telur dalam air;

1. Sangat Segar- Telur yang amat segar akan tenggelam ke bawah dan terbaring dengan elok.

2. Berusia Seminggu-Telur yang dah seminggu akan tenggelam tetapi bahagian hujung yang ‘gemuk’ pada telur akan terangkat sedikit

3. Berusia 3 minggu- Telur yang berusia 3 minggu akan seimbang pada bahagian yang runcing manakala bahagian yang ‘gemuk’ akan naik ke atas.

4. Telur Busuk- Telur yang dah lama akan terapung, terlonjak ke permukaan air jadi janganlah pergi makan pulak.

P/s: Selama aku makan telur ayam, tak pernah terfikir nak rendam macam ni. Nexti time boleh cuba! Nanti tak pepasal makan telur rosak!

Apa Kata Mereka?

Lagi Topik Menarik


Buat Komen

Atas
$(document).ready(function() { $("#owl-demo").owlCarousel({ autoPlay: false, items : 5, itemsDesktop : [1199,5], itemsDesktopSmall : [979,4], itemsTablet : [770,3], itemsMobile : [480,1], pagination : false, navigation : false }); }); $(document).ready(function(){ $(window).scroll(function(){ if ($(this).scrollTop() > 100) { $('.scrollToTop').fadeIn(); } else { $('.scrollToTop').fadeOut(); } }); $('.scrollToTop').click(function(){ $('html, body').animate({scrollTop : 0},800); return false; }); }); $('a[href^=#]').click(function(){ event.preventDefault(); var target = $(this).attr('href'); if (target == '#') $('html, body').animate({scrollTop : 0}, 600); else $('html, body').animate({ scrollTop: $(target).offset().top - 100 }, 600); });