0

MY SHOPPING BAG (0 items)

    No products in the shopping bag.
0

Dua tiga hari ni aku mula upkan entri pasal masak memasak pulak dah. Bukan bertukar selera cuma pelbagaikan info dalam blog merah aku. Nak kata aku pandai memasak memang silap orang la jawabnya. Kahkahkah! Setakat masak untuk mulut sendiri boleh. Korang suka makan sup tapi masak versi sendiri tapi tak jadi? Kali ni aku nak bagi Tips untuk pekatkan sup korang supaya bertambah lazat. Ecehhh bajet pandai. Wuwuwuu.

Selalunya, nak bagi sup contohnya sup ayam takpun sup ayam menjadi pekat, gunakan kanji seperti dari jagung, ubi kayu dan kentang perlu dilarut dalam air sejuk hingga larutannya menjadi seperti krim sebelum ia ditambah dalam makanan.

Burre manie pula adalah istilah bahasa Perancis yang bermaksud mentega yang diuli dan merupakan campuran mentega dengan tepung yang mempunyai berat yang sama. Dipanggil  juga sebagai roux yang tidak dimasak. Selain itu, korang boleh guna campuran kuning telur bersama krim sebagai agen pemekat dalam sos dan sup yang dikenali sebagai liaison.

[sup+ayam.gif]

Campuran ni akan memberikan tekstur yang halus dan warna kekuningan. Sekiranya korang menggunakan liaison, jangan mencampurkan ke dalam makanan berkuah yang panas kerana mungkin kepanasan yang terlebih akan menjadikan telur kuning menggumpal.

Last sekali, Carageenan sejenis agen pemekat karbohidrat yang dihasilkan secara semulajadi daripada didihan rumpai laut. Ia merupakan agen pemekat dalam produk seperti susu, aiskrim, sirap dan marshmallow. Dalam semua agen pemekat, yang senang nak carik kanji aje dah tersedia dalam peti ais kat rumah.

Apa Kata Mereka?

Lagi Topik Menarik


Buat Komen

Atas
$(document).ready(function() { $("#owl-demo").owlCarousel({ autoPlay: false, items : 5, itemsDesktop : [1199,5], itemsDesktopSmall : [979,4], itemsTablet : [770,3], itemsMobile : [480,1], pagination : false, navigation : false }); }); $(document).ready(function(){ $(window).scroll(function(){ if ($(this).scrollTop() > 100) { $('.scrollToTop').fadeIn(); } else { $('.scrollToTop').fadeOut(); } }); $('.scrollToTop').click(function(){ $('html, body').animate({scrollTop : 0},800); return false; }); }); $('a[href^=#]').click(function(){ event.preventDefault(); var target = $(this).attr('href'); if (target == '#') $('html, body').animate({scrollTop : 0}, 600); else $('html, body').animate({ scrollTop: $(target).offset().top - 100 }, 600); });