0

MY SHOPPING BAG (0 items)

    No products in the shopping bag.
0

Waaachaaa.

Selalunya setiap kali nak bersenam aje, dari aku tadika sampailah aku masuk kayak untuk universiti aktiviti first sebelum nak bersukan sure kena warm up. Dulu – dulu aku fikir benda wajib orang suruh buat aku buat nasib orang tak suruh terjun longkang aje. Time budak – budak mana aku nak fikir ehh yang tu tak boleh buat, yang ni kena buat. Nerdnya dulu. Muahahahaaaa.

Mengelakkan Kecederaan

Cuba bayangkan seorang lelaki tua diberi minum air coke padahal dah terbiasa dengan air susu, tersilap hari bulan boleh ko gitu aje. Sama konsep dengan warm up. Kalau kita abaikan memanaskan badan memang senang nak cedera.

Meningkatkan Stamina

Apabila seseorang melakukan aktiviti memanaskan badan, darah akan mengalir lebih banyak ke dalam otot menyebabkan pembahagian nutrient berlaku dengan lebih cepat.

Mengelakkan Kekejangan Otot

Aktiviti memanaskan badan membuatkan darah mengalir ke otot dengan lebih baik sebabnya membawa nutrien dan elektrolit yang diperlukan oleh badan kita. Kekurangan oksigen dan elektrolit ini dapat menyebabkan kekejangan otot.

Mengurangkan Sakit Selepas Bersukan

Biasanya bila kita melakukan aktiviti yang memerlukan kapasiti otot yang tinggi, bangun pagi mesti lenguh – lenguh. Dengan memanaskan badan, boleh mengurangkan lenguh dan sakit badan.

Membantu Tahan Lebih lama

Tahan lebih lama yang aku maksudkan kat sini bertahan ketika bersenam meyhhh. Bila bersukan badan kita akan mengeluarkan banyak asid laktik dan bila memanaskan badan, asid laktik boleh dikurangkan.

P/s: Memanaskan badan sebenarnya membantu badan korang bersedia supaya lebih rileks dan fokus dengan aktiviti yang korang nak buat. So lepas ni, jangan main terjun aje pastikan panaskan badan dulu ye. Muahahahaaaaa

Apa Kata Mereka?

Lagi Topik Menarik


Buat Komen

Atas
$(document).ready(function() { $("#owl-demo").owlCarousel({ autoPlay: false, items : 5, itemsDesktop : [1199,5], itemsDesktopSmall : [979,4], itemsTablet : [770,3], itemsMobile : [480,1], pagination : false, navigation : false }); }); $(document).ready(function(){ $(window).scroll(function(){ if ($(this).scrollTop() > 100) { $('.scrollToTop').fadeIn(); } else { $('.scrollToTop').fadeOut(); } }); $('.scrollToTop').click(function(){ $('html, body').animate({scrollTop : 0},800); return false; }); }); $('a[href^=#]').click(function(){ event.preventDefault(); var target = $(this).attr('href'); if (target == '#') $('html, body').animate({scrollTop : 0}, 600); else $('html, body').animate({ scrollTop: $(target).offset().top - 100 }, 600); });