0

MY SHOPPING BAG (0 items)

    No products in the shopping bag.
0

KUALA LUMPUR: Bekas pembantu peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohd Saiful Bukhari Azlan hari ini mengambil keputusan untuk menarik balik saman RM50 juta terhadap bekas majikannya itu.

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Azizul Azmi Adnan membuat keputusan itu selepas peguam Saiful, Zamri Idrus memaklumkan kepadanya tetang niat anak guamnya itu, lapor The Star Online.

Dalam pada itu Latheefa Koya, peguam yang mewakili Anwar berkata hari ini sepatutnya ditetapkan sebagai hari untuk pengurusan kes itu.

Beliau berkata ketika mahkamah sedang berlangsung di kamar, Zambri memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya mahu menarik balik saman fitnah itu terhadap Anwar. 

“Tiada sebab diberikan bagi penarikan balik itu. Hakim kemudiannya membatalkan saman itu,” katanya.

Sebelum ini Mohd Saiful dikatakan akan memberi keterangan pada 10 Ogos depan dalam samannya yang berjumlah RM50 juta terhadap Anwar berhubung insiden liwat tujuh tahun lepas.

Peguam Mohd Saiful, Zamri Idrus, memberitahu media bahawa plaintif akan memanggil sekurang-kurangnya 10 saksi untuk memberi keterangan pada perbicaraan itu, yang ditetapkan selama lima hari mulai 10 Ogos depan.

Pada 23 Jun tahun lepas, Mohd Saiful, 30, memfailkan saman bagi menuntut ganti rugi RM50 juta selepas mendakwa beliau mengalami kesakitan fizikal dan menanggung penderitaan sejak 2008 akibat diliwat oleh Anwar.

Dalam penyataan tuntutannya, Mohd Saiful mendakwa Anwar menuduh laporan polis yang dibuatnya pada 28 Jun 2008 mengenai kejadian liwat itu sebagai satu fitnah dan konspirasi terhadap Ketua Pembangkang itu.

Mohd Saiful mendakwa beliau tidak pernah berbohong dengan kandungan laporan polis itu yang menyatakan Anwar meliwatnya dan kali terakhir kejadian itu berlaku pada 26 Jun 2008, di Unit 1151, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setia Kasih, di sini.

Mohd Saiful mendakwa beliau telah dipandang rendah oleh masyarakat yang mempercayai tuduhan Anwar terhadapnya, selain dicemuh di laman-laman sosial hingga menyebabkannya mengalami tekanan teruk akibat fitnah dan kejadian liwat itu.

Anwar, 67, dalam pernyataan pembelaan yang difailkan 8 Okt tahun lepas, menafikan beliau meliwat Mohd Saiful dan berkata dakwaan liwat itu adalah tidak benar.

Pada 10 Feb tahun ini, Mahkamah Persekutuan mengekalkan hukuman penjara lima tahun yang diputuskan Mahkamah Rayuan terhadap Anwar kerana meliwat Mohd Saiful.

Apa Kata Mereka?

Lagi Topik Menarik


Buat Komen

Atas
$(document).ready(function() { $("#owl-demo").owlCarousel({ autoPlay: false, items : 5, itemsDesktop : [1199,5], itemsDesktopSmall : [979,4], itemsTablet : [770,3], itemsMobile : [480,1], pagination : false, navigation : false }); }); $(document).ready(function(){ $(window).scroll(function(){ if ($(this).scrollTop() > 100) { $('.scrollToTop').fadeIn(); } else { $('.scrollToTop').fadeOut(); } }); $('.scrollToTop').click(function(){ $('html, body').animate({scrollTop : 0},800); return false; }); }); $('a[href^=#]').click(function(){ event.preventDefault(); var target = $(this).attr('href'); if (target == '#') $('html, body').animate({scrollTop : 0}, 600); else $('html, body').animate({ scrollTop: $(target).offset().top - 100 }, 600); });