0

MY SHOPPING BAG (0 items)

  No products in the shopping bag.
0

Salam..

Mata ini antara mahkota yang penting buat kita. Kalau tak dijaga dengan betul potensi nak rosak tu tinggi jadi sepanjang masa pakai cermin mata laa korang takpun contact lens. Sanggup ker setiap beberapa bulan perlu keluarkan duit untuk beli contact lens? Jom baca tips nak menjaga mata.

 • Sekiranya mata termasuk habuk halus celupkan muka sehingga dasar mata digenangi air beberapa kali. Supaya habuk halus akan berupaya keluar melalui aliran air.
 • Basuhlah mata dengan air sejuk tapi jangan terlalau sejuk. Cara ini bertujuan memberikan mata dalam keadaan relaks, dan juga mengatasi masalah penat pada bahagian mata.
 • Manfaatkan mata dengan memandang sekitar pepohon hijau. Cara ini bertujuan menyejukkan mata setelah seharian berkerja mengadap komputer di pejabat, membalas komen-komen di blog mungkin?
 • Sediakan timun dan di potong bulat, hiris nipis-nipis. Letakkan potongan tersebut atas kelopak mata. Cara ini bertujuan menyegarkan mata dan menghilangkan rasa sembab bawah mata.
 • Jangan sesekali menggosok mata dengan menggunakan jari. Tapi sebaiknya cuci mata dengan menggunakan air. Di khuatiri  tangan korang mungkin kotor dan bakteria akan mudah masuk ke dasar mata.
 • Cuba jarakkan mata anda dari terlalu hampir dengan skrin komputer atau laptop. Cahaya yang dibias mampu merosakkan mata  tanpa sedar. Gunakan penapis cahaya untunK menghalang dari cahaya terus ke mata.
 • Bagi yang memakai cermin mata sama ada rabun jauh atau rabun dekat pastikan cemin mata di tukar dua ke tiga tahun sekali agar mata korang mendapat penglihatan baik.
 • Jangan sesekali membenarkan anak mata korang melihat cahaya matahari terus. Ini boleh menyebabkan mata cepat rosak dan rasa pening.
 • Kerlipkan mata dalam beberapa saat. Sekiranya mampu menangislah sesekali bertujuan merangsang kelenjar air mata supaya mata akan basah dan lembab. Cara ini bagi mengelakkan mata dari menjadi kering. Ada sesetengah kes juga mata merah disebabkan agak kurang melakukan regangan mata.

 

P/s: Selamat mencuba.

 

 

 

Apa Kata Mereka?

Lagi Topik Menarik


Buat Komen

Atas
$(document).ready(function() { $("#owl-demo").owlCarousel({ autoPlay: false, items : 5, itemsDesktop : [1199,5], itemsDesktopSmall : [979,4], itemsTablet : [770,3], itemsMobile : [480,1], pagination : false, navigation : false }); }); $(document).ready(function(){ $(window).scroll(function(){ if ($(this).scrollTop() > 100) { $('.scrollToTop').fadeIn(); } else { $('.scrollToTop').fadeOut(); } }); $('.scrollToTop').click(function(){ $('html, body').animate({scrollTop : 0},800); return false; }); }); $('a[href^=#]').click(function(){ event.preventDefault(); var target = $(this).attr('href'); if (target == '#') $('html, body').animate({scrollTop : 0}, 600); else $('html, body').animate({ scrollTop: $(target).offset().top - 100 }, 600); });