white

Tips Kawal Nafsu Makan

by Pen Merah on April 15, 2012

in Sihat dan Kurus

Salam..

Rasanya Tips Kawal Nafsu Makan sangat penting untuk korang yang nak kuruskan badan. Aku sendiri pun bermasalah jugak sebelum nih tapi kalau nak seribu daya jadi aku nak share tips yang boleh korang amalkan nanti ye!

3828527 f496 Tips Kawal Nafsu Makan

Makan dengan Banyak

Yesss! Biasanya aku makan nasi sekali sehari jek tapi banyak ambil snek dengan buah – buahan. Makanan kegemaran biasanya biskut teddy minum bersama Milo Fuze. Cepat kenyang meyhhhh! Nasi bukan tak boleh tapi biar dengan portion yang sikit tapi banyakkan makanan lain.

Minum Air Suam

Perkara wajib yang aku amalkan dan tak pernah missed masa berdiet adalah minum air kosong sebanyak mungkin. Time berdiet tu badan kita akan dehydration sebab tak cukup bekalan seperti hari biasa tapi korang kena back up dengan air suam supaya ada tenaga lebih. Jangan banyakkan minum air bergula. Nanti terlebih kolesterol boleh bertukar menjadi lemak.

napsu makan Tips Kawal Nafsu Makan

Stress

Woaahhh aku stress tak macam korang kot sebab memang takkan sentuh nasi. Mungkin sesetengah ada yang mencari makanan untuk ubati penyakit stress. Nasihat aku, elakkan diri duduk berdekatan dengan dapur ye!

Sibukkan Diri

Selalunya bila kita free, mesti masa terluang tu akan diisi sekali dengan makanan. Betul? Setiap kali masa lapang cuba penuhkan dengan aktiviti outdoor ker takpun pergi membasuh baju takpun mengemas rumah. Haaa kan tak sempat nak sentuh makanan? Wuwuwuu.

Jaga Minda

Basic yang seringkali aku amalkan bila nak kurus mudah jek jaga minda kita. Once dapat kawal memang senang nak kuruskan badan. Nasi yang sedap pun boleh korang tolak tepi tanpa rasa ragu – ragu kalau korang betul – betul nak kurus. Cuba amalkan selama 2 minggu, InsyaAllah mesti ada perubahan yang penting tanya hati sendiri dah tiba masa atau belum untuk berubah?

P/s: Sebenarnya lain orang lain cara dia. Mungkin cara aku berjaya kuruskan badan macam nih tapi kalau korang ada cara lain bolehla ye share kat sini jugak. Sharing is Caringkan?

{ 14 comments… read them below or add one }

adib (adeep iman) April 15, 2012 at 11:57 am

pergh…..anda punye tips mmg cool..mau gak cube…

Reply

Lutfi Syafiq April 15, 2012 at 12:14 pm

tak suka stress sbb mesti makan tah hengattt! haha
Lutfi Syafiq recently posted..Spagetti Carbonara | Resepi MudahMy Profile

Reply

shahroll photo April 15, 2012 at 12:16 pm

Aku tak mampo la weh… Mekdi depan mata.. wakakakka~
shahroll photo recently posted..Bila mood edit gamba dah datang…. by shahrollMy Profile

Reply

Terbelog April 15, 2012 at 1:02 pm

tips mmg byk
tp x pnh amalkan put haha
Terbelog recently posted..Kehebatan Solat di Awal WaktuMy Profile

Reply

deq noor April 15, 2012 at 1:09 pm

Nasi tu yg buat gemuk tu. Mujur nasi bukan favorite DN. Hee…
deq noor recently posted..Shopping di SingaporeMy Profile

Reply

Aizan Shazlin April 15, 2012 at 1:10 pm

Tak mampu la, kahkahkah..

Reply

ana April 15, 2012 at 2:59 pm

suka tips ni.. whoaa, actually hati kne kuat kan kalau nk loss weight ni, yelaa.. sebelum kte berdiet cara pemakanan lain, tb2 pulak ubah cara mkn, mmg hati kne kental larr ^^
ana recently posted.." Mengapa yahudi bijak ? "My Profile

Reply

ProfHariz April 16, 2012 at 12:42 am

<– Sedang ambik mood nak diet. Thanks tips~
ProfHariz recently posted..Gambar Lelaki KacakMy Profile

Reply

fasz April 16, 2012 at 6:20 am

sy suka dgn tips pen merah ni,jgn tinggal nasi. tp kite kurang kan portion nasi tu. slalu amik satu senduk , kite kurang kan jd setgh senduk. sy mmg amalkan :)
fasz recently posted..Review : The Cabin in the WoodMy Profile

Reply

Nur ainin sofia bt mohd noor April 16, 2012 at 1:22 pm

Tips yg amat bermanfaat.. oh! pasal stress tue,itu fakta.. saya stress pun asyik mkn ja.. bila stress perut akn rasa kosong ja wlaupun baru lepas mkn.. huhuhu~
Nur ainin sofia bt mohd noor recently posted..New Header for 2012My Profile

Reply

9n0L4 April 16, 2012 at 3:15 pm

tips gemukkan badan ade tak? hee.
9n0L4 recently posted..Kalo tak seriau, tak tau lahhh.My Profile

Reply

nurul April 17, 2012 at 1:50 am

btullah la tu kak…
sy pn wat gitu gak..
sibukkan diri dgn kerja..
bykkan minum air suam..gnti dgn milo ke..
hehehe..alhamdulillah..bjya turunkan berat dn kurus sket.. (^_^)
nurul recently posted..Pureen Stock Clearance PromotionMy Profile

Reply

Aien_aen April 18, 2012 at 4:32 am

Boleh lah try nie sebab rasa diri dah gemuk
Aien_aen recently posted..SEGMEN AIEN NAK REVIEW BLOG KORANG !!My Profile

Reply

NadyaBubble April 21, 2012 at 8:16 am

Semangat kena kuat !
NadyaBubble recently posted..20 WaysMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post:

SKYBOX MURAH! MURAH! MURAH!