white

Tips Menjaga Rambut Rebonding

by Pen Merah on March 11, 2012

in Kesihatan Rambut

Salam..

IMG 1796 thumb Tips Menjaga Rambut Rebonding

Dulu aku tak suka dengan rambut rebonding nampak macam lurus pelik tambah pulak yang buat rebonding time tuhh ramai budak lelaki huii lagik la aku tak suka. Tapi bila rambut aku nampak kusut barulah try tapi ehh tersuka pulak. Kahkahkah! Benda yang kita tak suka itulah akan terkena balik kat batang hidung sendiri. Gambar atas tuhhh time aku belum rebonding lagi. Kali nihhh, aku nak share sikit Tips Rebonding Rambut supaya rambut korang nampak lebih rapi.

IMG 2225 thumb Tips Menjaga Rambut Rebonding

Kenapa rebonding? Gambar kedua aku tuh lepas aku rebonding so cuba korang tengok apa beza dia? Selepas rebonding, rambut lebih lembut, bersinar dan lebih mudah diurus walaupun tidak mengikat rambut.Tapi selepas 3-4 bulan, bagi korang yang dari asalnya rambut kerinting mesti akan susah hati sebab rambut asal akan tumbuh semula dan ini antara risiko yang kena tahu selepas rebonding. Ecehh, macam pandai jek.

 

Tips Menjaga Rambut Rebonding;

  • Sejurus melakukan teknik pelurusan, elakkan mencuci rambut selama 3 hari. Ini adalah untuk memastikan krim rebonding tadi telah betul-betul menyerap pada rambut.

  • Elakkan mengikat rambut terlalu kuat.
  • Elakkan menyelit rambut ditepi telinga atau menyepit rambut dengan terlalu lama.
  • Elakkan menggunting rambut cara bertingkat (layer) atau menipiskan rambut yang direbonding terutama selepas 2-3 bulan teknik dilakukan. Ini kerana rambut anda akan mengembang kerana rambut dalam keadaan tidak sama panjang.
  • Elakkan dari kerap mengikat rambut terlalu ketat kerana rambut akan berbekas.
  • Gunakanlah serum setiap hari pada rambut.
  • Pastikan syampu dan perapi anda khas untuk rambut rebonding.
  • Lakukan pupur rambut (D.I.Y.) seminggu sekali.
  • Elakkan mewarna rambut selepas melakukan teknik rebonding kerana rambut akan terlalu kering dan akan rosak (Overprocessed). Jarak waktu yang terbaik untuk mewarnakan rambut selepas rebonding ialah sebulan selepas meluruskan rambut.

 

 

 

P/s: Tahun nihhh tahun kedua aku rebonding sebab aku kerap sangat menyelit rambut tepi telinga bila kat hujung tuh nampak macam membengkok. Hopefully, aku tak perlu lagik dah rebonding untuk kali ketiga.

{ 24 comments… read them below or add one }

mui March 11, 2012 at 4:19 am

lau rambut bergelung camne?? rindu pulak ngan rambut rebonding.. -_-
mui recently posted..DONE with tutorial.. next midterm tosikologi…My Profile

Reply

ZYASH March 11, 2012 at 6:14 am

cube try buat soft rebonding plak, teknik ne lagi akan menampak’n soft rambut tu mcm rambut sendiri, n ikut bentuk muka kita.. “Semulajadi” lah katakan…
ZYASH recently posted..You can’t make everybody like you…..My Profile

Reply

cyra March 11, 2012 at 8:06 am

cyra pun rebonding kak, dah bengkok sikit dah ni. syampu untuk rebonding dia memang bagi ke lepas kita rebornding rambut tu? hehe. ni baru first time rebonding. dah 2 bulan dah, rambut dah bengkok sikit :”(
cyra recently posted..Tips Hilangkan JerawatMy Profile

Reply

amalina yaakub March 11, 2012 at 11:10 am

pergh susah giler jaga rambut rebonding..

Reply

syamimi March 11, 2012 at 11:20 am

mata terlebih fokus pda hp tu je .. huhuh..
syamimi recently posted..Perbezaan dua gambar (PS)My Profile

Reply

iela_kiera March 11, 2012 at 12:38 pm

wah~~ thanks for sharing dis tip walaupon sye tk prnah buat rebonding ni.. hihi
iela_kiera recently posted..GuGurl GiveAway by Anis AthiaMy Profile

Reply

emilinda March 11, 2012 at 12:55 pm

terfikir jgk nk bt rebonding. tp relaxing hair mcm lagi menarik je.. :)
emilinda recently posted..bersyukurlah wahai diri.My Profile

Reply

azee March 11, 2012 at 4:48 pm

ooh,,,saya wat rebonding..tapi pakai tudung..so,,kene ikat selalu…x lama leh tahan..huhu

Reply

akmalhilmi March 12, 2012 at 5:59 am

patut la rambut lawa jek :p
akmalhilmi recently posted..Kehadapan Awak,My Profile

Reply

azney March 12, 2012 at 6:03 am

wahhh best best..tapi rambut baru tumbuh dah terus jadi tak cantik dah

Reply

Nur ainin sofia bt mohd noor March 12, 2012 at 6:07 am

Kak ! mcm mna kak boleh dpt diskaun secret recipe tue? nak jugak.. hehehehe~
Nur ainin sofia bt mohd noor recently posted..MegaGiveAway By Penmerah.comMy Profile

Reply

Nur ainin sofia bt mohd noor March 12, 2012 at 6:08 am

saya pernah buat rebonding pastu pakai tudung,habis tak jd dh.. hehehe~ sedih3!

Reply

9n0L4 March 12, 2012 at 2:21 pm

tidur camne? huhu.
9n0L4 recently posted..Segmen : Blog Reviewing By Haruno HanaMy Profile

Reply

fatin amalina husna March 13, 2012 at 2:56 am

ssah jgak nk jga rambut rebonding nie ye..roomate husna buat mnggu lpas x amal pntang lrang sekarang a little bit messy dah tgk..huhu..
fatin amalina husna recently posted..final around the corner~My Profile

Reply

tips March 13, 2012 at 9:50 am

camne resipi pupur rambut tu dear? :-)
tips recently posted..Tips Membeli KemejaMy Profile

Reply

nasuey August 27, 2012 at 4:14 pm

tringin gak nk rbonding rmbt..tp tkt la rsikonya…

Reply

surie1605 October 23, 2012 at 8:47 am

sy bt rebonding okjer,xde mslh pun..cuma kna kerap treatment je la 2bln skali.

Reply

farah fauze December 10, 2012 at 4:47 pm

sya pn rebonding tpi hijabster…sya x kisah sgt la rebonding x tahan lama…yg penting rambut tak kembang sgt..malu bila hubby tgok rmbut kembang sgt..

Reply

apple February 5, 2013 at 4:08 pm

kak… sy br bt rebond rambut. tp xlama tu rambut sy jd membnhkok… xlurus pun. jd apa sy kna bt??? sy pakai shampoo dia dah bt semua dah. nmpk mcm asal. xnk la bt balik bmyk dh hbis duit ni… help please

Reply

Pen Merah February 6, 2013 at 5:32 am

x lurus? sepatut bila rebonding dia akan lurus. dh kali ke berape dik?

Reply

Aina caroline February 14, 2013 at 7:20 pm

if kite tacap sendri rambut to agak2 rosak ta if kite ta wt trement…

Reply

eyza March 9, 2013 at 7:05 am

sy wat rebond gak p xthan lme pon.. mcm2 sy buat kt rmbut ni , sy wrne rmbut kerap la jugak pas tu jdix cm kasar gile rambut nie..

Reply

lia May 9, 2013 at 6:44 pm

lia da pnh wat skli rmbt rbnding, then pas2 wat curl…rmbt rbnd sng sgt nk jge, tpi yg curl sgt2 pyah….heeeee…
Esok nk wt rebond smule….kne slalunwt treatmnt, bru rmbt cntk n lmbt… Nk ok gne produl loreal…mhal sket, tp sgt ok

Reply

Rina September 27, 2013 at 4:47 am

Banyak sekali wanita2 yang rambutnya di rebonding tapi setelahnya mengalami berbagai masalah rambut yang sulit untuk diatasi
Ulasan ini sangat berguna untuk kami semua, trims sudah berbagi
Rina recently posted..Create Dynamic XML RSS Feed / Sitemap File Using PHP And MYSQLMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post:

SKYBOX MURAH! MURAH! MURAH!