white

Tips Mudah Untuk Berdiet

by Pen Merah on October 14, 2011

in Sihat dan Kurus

 

Waaachaa.

Hari ini, aku nak share tips mudah untuk berdiet dengan korang. Ye, aku bukan professional tapi sekarang berat aku masih menurun tapi versi yang slow. Rasa nak give up pun ada tapi aku kuatkan semangat untuk jadikan berat under 50kg. Aahhhh rasa mustahil tapi Impossible is nothing so lets get started bebeh! muahahahaa.

fitnesu Tips Mudah Untuk Berdiet

Tips No. 1 : Minum Air Kosong Dengan Banyak

Ramai keliru antara lapar dan haus. Jadi bila keliru, makan jadi pilihan padahal segelas air sudah memadai. Susah minum air kosong? Minumlah jus buah-buahan tapi aku prefer milo fuze.

Tips No. 2: Fikirkan Apa Yang Boleh Anda Lakukan Untuk Menambahkan Aktiviti Diet bukannya Mengurangkan 

Mula tumpukan untuk mengambil 5-9 hidangan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Kalau tak suka sayur, cuba tukarkan dengan sup dan elakkan nasi buat sementara.

 

info Tips Mudah Untuk Berdiet

Tips No. 3: Anda Betul-betul lapar ke?

Kalau terasa lapar, buktikan secara fizikal dan bukan dengan rasa dan perasaan. Badan korang cukup bijak untuk memberitahu secara fizikal. Contoh bila lapar, oksigen yang sampai ke otak akan berkurangan, korang akan mula rasa pening dan tangan menggeletar, perut pulak berkeroncong tak henti – henti. Boleh tahan sampai macam tu?Bila dah macam itu, makan la sikit paling banyak sebesar penumbuk cuma jangan menjadi pelahap.

Tips No. 4: Makan Beberapa Hidangan Kecil Di siang Hari
Fakta : Jika korang makan, makanan berkalori dalam jumlah yang kecil walaupun kerap, korang akan lebih mudah turun berat badan. Sebaliknya makan, makanan yang banyak kalori walaupun sekali, merupakan cabaran yang berat untuk badan kita untuk membakarnya.

Tips Terbaik No. 5: Pedas Mau Ada
Tambahkan lebih sedikit perisa pedas dalam makanan kerana rasa pedas menyumbang kepada kepuasan bila makan.

Fakta : Makanan yang punya rasa pelbagai akan merangsang deria rasa dan mempercepatkan rasa puas bila makan, jadi korang akan cepat berhenti bila sudah puas. Tapi ingat bila sedap, jangan pulak bertambah, nanti senjata makan tuan. haha.

Semua tips di atas berkesan kalau digunakan dengan betul tapi jika tidak, ia akan menjadi senjata melawan korang semua. Muahahahaaa. Enjoy!

{ 30 comments… read them below or add one }

sis92 October 14, 2011 at 5:32 am

aiyoo takdak istilah diet dalam diri saya
makan sumber kekuatan saya wahaha :)
sis92 recently posted..Perihal berbuat baik :) My Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:29 pm

hebat falsafah tu…..
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

akuzle ayu October 14, 2011 at 6:00 am

diet? blm lg kots even bdn akak neh dh obes dr dlu…hehehehe

Reply

einz November 1, 2011 at 12:30 pm

hope epy nan diri sendiri…tu yg penting~
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

Pena Biru October 14, 2011 at 7:19 am

mcm best jer diet… :grin:
Pena Biru recently posted..Wanita New Delhi Dapat ‘Senjata Baru’ Hadapi PerogolMy Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:06 pm

hahaha….best kot…yg penting seimabng…nan kesihatan…
einz recently posted..ehem…menanti follower yg ke-200….My Profile

Reply

budakijau October 14, 2011 at 7:46 am

haiyo…
diet selalunye tak bersungguh-sungguh la. huhu
budakijau recently posted..KENA HERDIK.My Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:31 pm

pasni usaha tok buat yg terbaik yer….
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

eera shera October 14, 2011 at 11:58 am

adeh..susahnya nak diet..asik lapar je..haha

Reply

einz November 1, 2011 at 11:32 am

he….mla-mula jek kot….
einz recently posted..ehem…menanti follower yg ke-200….My Profile

Reply

fad October 14, 2011 at 3:05 pm

nak try la! hee
fad recently posted.." Jom,kita buat senaman jari.. hehe~ like ! :) "My Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:42 pm

ayuh fad!
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

phat October 14, 2011 at 4:00 pm

nk gemok skit..pas puasa dah turun 3 kg
phat recently posted..Keputusan Suku Akhir Kedua Piala Malaysia 2011My Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:32 pm

hahaha…bagus juga puasa ni…leh tambah pahala ag ek..huhu…
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

Maira Queen October 15, 2011 at 2:08 am

huhuhu….nice tips..

Reply

einz November 1, 2011 at 12:43 pm

kan???hehehe…
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

tiefazatie October 16, 2011 at 4:34 pm

ala..sis kurus dh laa..hee
tiefazatie recently posted..coklat cadbury black forest kesukaan ifa dari dulu lagi..=)My Profile

Reply

myravea October 26, 2011 at 9:37 pm

Nak diet jugakla macam ni..banyak tol entry diet..hihi..
myravea recently posted..Seharian bersama blogger famous CIK EPAL!My Profile

Reply

kakngah October 28, 2011 at 12:41 am

betul la.. makan emsti mau ada pedas2 kalau tak, tak puas walaupun amik portion banyak.
kakngah recently posted..12 tahunMy Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:32 pm

pedas is da best…cume tak tahan pedas wasabi….
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

kakngah October 28, 2011 at 12:43 am

alamak!
typo pulak..

** mesti
kakngah recently posted..12 tahunMy Profile

Reply

yana October 28, 2011 at 2:16 am

makan pedas pun dpt bakar lemak:)
yana recently posted..#3 Wordless WednesdayMy Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:41 pm

betul…agpun mknn pedas tinggi anti oksida….bagus tok awet muda
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

budak awesome October 28, 2011 at 4:59 am

I paling lama dapat tahan diet pun seminggu. apoo lah.
budak awesome recently posted..25 Things Random Giveaway by Penmerah.comMy Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:41 pm

he…..let’s start it back…
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

farafabulous October 28, 2011 at 8:34 am

nice tips ouhh..
farafabulous recently posted..Wish Farah Huda Izzati Dapat A in MathematicsMy Profile

Reply

Cik Bunny October 31, 2011 at 5:49 am

cik bunny tak perlu berdiet sebab kalo makan 4-5 pinggan nasi pon berat still maintain =.=
Cik Bunny recently posted..Segmen Cik Bunny : Jom Blogwalking!My Profile

Reply

Cik Bunny October 31, 2011 at 5:50 am

tip no.3 selalu kene :mrgreen: (mengaku pon)
Cik Bunny recently posted..Segmen Cik Bunny : Jom Blogwalking!My Profile

Reply

einz November 1, 2011 at 12:42 pm

dush2…sama lor….slalu pilih mkn berat2 tgh malam….nc minyak owg kenduri la…..huhu
einz recently posted..~wordless tuesday~My Profile

Reply

Wanie November 10, 2011 at 3:55 pm

semoga berjaya dengan diet akak :smile:
Wanie recently posted..Segmen Fathiah Tak Jumpa BlogMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post:

SKYBOX MURAH! MURAH! MURAH!