0

MY SHOPPING BAG (0 items)

    No products in the shopping bag.
0

Asian On Air Programme l Korea Day 4

Salam.

Hari keempat aku kat Korea, tempat last untuk aku melawat adalah di KTO ( Tourism Information centre ). Korea Tourism Organization mengendalikan 4 pusat maklumat buat pelancong yang datang ke Korea.Dalam ni, aku ada bagi info yang aku amek dari website KTO, jadi korang baca dan translate sendiri ye? haha!

The Medical Tourism Information Center provides information on medical services in Korea. The center provides a one-stop information service, introducing visitors to Korean medical institutions that treat international travelers. The center provides information on the institutions’ different specialties and offers free consultation services from medical experts. Visitors to the center can also check their health using a free body composition analyzer, stress monitor, blood pressure monitor, and skin analyzer.
Hours: 09:00 – 19:00 (Open all year round)
Tel: +82-2-1330
E-mail: medicaltourism@knto.or.kr
Related site: Medical Tourism 

Korean Wave (Hallyu) Hall

The Korean Wave (Hallyu) Hall has K•Star Gallery, a photo zone where visitors can take pictures with life-size cutouts of some of Korea’s most famous celebrities. Hallyu celebrities’ handprints are also displayed here. At the nearby K•Star Shop, guests will find a selection of Hallyu celebrity products.
Hours: 10:00 – 18:00
* Open all year round

Tourist Information Desk

At the TIC’s Information Desk, well-trained specialists fluent in English, Japanese, and Chinese offer information on accommodations, tourist attractions, and more. Travel information in the form of leaflets, brochures, books and audio-visual presentations are available free of charge and staff members are more than happy to provide print-outs of sites and information of special interest to each visitor.
Hours: 09:00 – 20:00 (Open all year round)
Services in: Korean, English, Japanese, Chinese

Dah habis meronda di Kto, kitaorang pergi ker changdeokgung. Tempat dia memang besar gila dengan bangunan yang tersergam kukuh!

Masa sampai kat sini, aku baru lepas makan ubat alergik. Tempat best tapi badan aku dah lemau sangat tunggu masa nak zzzzzz. Changdeokgung ini disenaraikan sebagai World Cultural Herritage.

 

The Changdeokgung Palace was one of the places visited by the “first ladies of the Seoul G20” during the G20 conference in Seoul in November 2010. It is one of the historic attractions that represent the beauty of Korea. Maklumat lanjut, korang boleh dapat kat sini –> website Cheongdeogung! (Korean, English, Japanese, Chinese)

Masa aku lunch kat Insadong, ternampak makanan unik ni. Memula macam buat tak tahu jek tapi selang seminit berjalan mesti nampak orang pegang makanan ni. Bila tanya rupanya aiskrim cuma bentuk jek pelik. Nampak macam dapat sambutan ramai disebabkan bentuk dia yang unik.

ic

Nak tahu best ker tak, kitaorang pun try jugak makan! Tapi tak habis pun sebab banyak sangat tambah pulak bentuk dia tu lain daripada lain. Aku tak boleh nak sambung makan. haha! Kat Insadong ni, ada banyak kedai – kedai kecik dengan barang yang murah.

Dah habis beli barang kat Insadong, kitaorang pergi tempat untuk buat gelang dan rantai dari benang. Tak sangka, ada skill jugak rupanya walaupun tak pernah menjahit. ;’)

Dah habis menjahit, kitaorang terus pergi ker Kwangjang Market. Kat sini, korang boleh dapatkan makanan basah. Kwangjang market merupakan pasaraya tradiosional yang terbesar di korea. Tempat yang popular jugak bagi mereka yang mencari pakaian vintage dan unik.

KwangJang Market
Yeji-dong 293-1, Jongno-gu, Seoul, Seoul

Phone: +82 2 2269 8855

Website: jkm.or.kr/home/home/sijang/

Open Hours: Varies from shop to shop, closed on Sundays

Categories: FashionAntiquesMarket

Tapi dalam banyak tempat shopping, aku paling suka pergi kat Dongdaemun Market . Tempat ini dibuka 24 jam sehari dan mempunyai 26 shopping mall tapi yang bestnya produk dia perghhhhhhhhhhh up to date!

Dah nama perempuan, pantang nampak kasut mesti aku taknak bergerak! Duduk sini berjam – jam pun takpe! Macam syurga shopping buat perempuan! Adoi, demam!

Tempat last untuk hari keempat adalah tengok Persembahan Drama popular, MISO. Apa yang menarik, persembahan MISO ni digandingkan sekali dengan peralatan musik tradiosional yang pelbagai antaranya Samulnori (traditional Korean percussion quartet), Gayageum (twelve-stringed Korean harp) dan Buchaechum. Memandangkan sambutan ramai dari pelancong asing, Musikal Korean MISO ni disertakan sekali dengan subtitle English, Japanese dan Chinese.

Selepas habis musikal, pelakon akan menghabiskan masa selama 10 minit bersama audien sambil menari dan bergambar bersama-sama.

[Korean Traditional Stage Performance Information]

Period: January 1st, 2009 (Thursday) ~ December 31st, 2009 (Thursday)
Dates & Times: January ~ December 8:00pm ~ 9:20pm (closed on Mondays)
Admissions: R Seats 40,000 won / S Seats 30,000 won / A Seats 20,000 won
Location: Chongdong Theater Traditional Arts Stage
Telephone: +82-2-751-1500 (English, Japanese)
HomepageClick Here (English, Japanese, Chinese)

ip

Dah penat berjalan seharian, akhirnya sampai jugak di Hotel Imperial kat Itaewon! Hotel yang sangat selesa dan cantik. Memang berbaloi seharian perjalanan yang penuh dengan pemandangan yang cantik balik ker bilik perghhhhhhhhhhhhh rasa nak lentok terus! TQ KTO, Korean AIR dan Helen/ tourist guide yang sudi bagi peluang yang hanya sekali dalam seumur hidup aku untuk datang sini menikmati pemandangan Negara Korea yang sangat cantik. The best exprienced ever!!

Apa Kata Mereka?

Lagi Topik Menarik


Buat Komen

Atas